al contingut a la navegació Informació de contacte

Massalcoreig en Flor

Els dies 5 i 13 de març el consistori organitza una caminada entre les 9h i les 12 hores que permetrà observar l’horta de Massalcoreig, convertida en un mosaic de colors.

MUNICIPI: MASSALCOREIG

NOM DE LA RUTA: MASSALCOREIG EN FLOR

PUNT DE TROBADA AL MUNICIPI: PLAÇA DEL CASAL

PUNT D’INICI: PLAÇA DEL CASAL

PUNT FINAL: PLAÇA DEL CASAL

flor.jpgDESCRIPCIO DE LA RUTA:

Sortirem de la Plaça del Casal en direcció oest, fins trobar-nos amb el riu Cinca ( riu que rega el terme municipal de Nord a Sud) allí farem la primera parada per observar l’entorn des de la torre mirador, continuarem travessant camps de fruiters per gran part del terme. Comptarem amb la presència de guies locals que ens acompanyaran durant tot el recorregut.

Farem una breu parada per degustar un bon esmorzar al bell mig de la natura i continuarem fins arribar a la Àrea recreativa el Sotet, allí podrem para per descansar i fer un breu intercanvi d’impressions d’allò que em vis i em après.

Explicació general

On som?

Massalcoreig, és un poble que es troba al sud de la comarca del Segrià. Està situat a 94 metres sobre el nivell del mar, just a la confluència dels rius Segre-Cinca. Es precisament aquest emplaçament el que situa el poble en una zona estratègica, ja que controla els dos rius i la seva vall. L'etimologia es bastant sorprenent, ja que Massalcoreig te la seva arrel en un /manzal Qurayš/, que es pot traduir per l'hostal o posada dels Banu Qurayš. Aquesta posada o parador /manzil/ possiblement estaria situada al llarg de la via romana (el camí del Diable) que enllaçava Ilerda (Lleida) amb Caesaraugusta (Saragossa), que travessant el riu Cinca per Massalcoreig conduïa a Celsa (Velilla de Ebro).

Els vestigis més antics que trobem a Massalcoreig, estan recopilats a la Carta Arqueològica, on trobem quatre jaciments anteriors a l'edat Mitjana.

Què hi veurem?

En l’època de l’any que ens trobem podrem veure l’horta de Massalcoreig, convertida en un mosaic de colors, tot i que el nostre terme no compta amb finques de grans extensions, si que resulta molt atractiu apreciar tot el parcel·lari de l’horta. Podrem veure la confluència dels rius Segre i Cinca que donen nom a l’Aiguabarreig. Aquest espai protegit s'estén per 450 ha. de la comarca del Segrià dins els termes municipals de Massalcoreig, la Granja d'Escarp i Seròs.

Es tracta de la zona d'unió fluvial més gran dels Països Catalans i la que conté els boscos de ribera mes extensos de les nostres terres. Del paisatge destaca el fort contrast produït pel pas de la vegetació de ribera a les planes eixutes dels voltants, de vegetació més modesta. Aquesta unió de zones humides i entorns àrids, de cingles verticals i planes de fruiters, fan que la zona presenti una riquesa biològica excepcional.

En aquest entorn s'hi troba una bona mostra de la fauna mediterrània que en els boscos de ribera, badines i canyissars hi troben refugi natural. Hi conviuen espècies de fauna i flora d'ambients ben diferents, on els ocells son el grup més destacat. Una gran diversitat de rapinyaires i aus d'ambients desèrtics, incloent una extensa representació d'espècies escasses i amenaçades a Europa. L'espai natural protegit de l'Aiguabarreig, es inclòs al Pla d'Espais d'interès Natural (PEIN) i disposa d'un seguit d'infraestructures que faciliten la vista i observació dels seus valors naturals.

Què hi aprendrem?

A més de poder gaudir de l’espectacle de la floració, aprendrem el cicle de l’arbre fruiter. La importància del món de la pagesia, un mitjà de vida necessari i que cal dignificar. La diferència entre les terres regades pel canal d’Aragó i Catalunya, actualment tot amb sistema de degoteig i les terres regades a tesa amb el sistema tradicional de sèquies. Aprendrem, també, a estimar la natura gaudint del paisatge que ens envolta.

Elements singulars del patrimoni:

 • Casal Social, antic molí d’aigua i residencia familiar del Monforts, família acaudalada de la població, se’n conserven les restes de l’escut de la família.
 • Les restes del monestir cistercenc de Santa Maria d’Escarp.
 • Serra de Montllobé amb restes de trinxeres de la guerra civil.
 • Casa Quelo, casa senyorial que a la vega s’utilitzava com a presó durant els anys de la guerra civil, se’n conserva la façana.
 • L’Església parroquial de Sant Bartomeu, construïda el 1700.
 • Pel·lícula Alcarràs: Coneixerem la Casa, l'estable i les finques de la Família Solé, protagonistes de la pel·lícula "Alcarràs"

Parades:

 • Plaça del Casal
 • torre mirador de l’Aiguabarreig
 • Mirador de Montllobé
 • Àrea recreativa “El Sotet”
 • La Badina

DISTANCIA: 6-8 Km

DURADA: 3 hores (amb parades)

DIES DISPONIBLE: 5 i 13 de març

HORARI: 9:30-12:30h

DADES DE CONTACTE AJUNTAMENT:

 • Tel. 973 793 601
 • e-mail: mvalles@massalcoreig.cat

TAMANY DEL GRUP PER RUTA: 25 persones

PREU: 10 Euros, esmorzar inclòs

Inscripcions: https://www.inscripcions.cat/floraciomassalcoreig2022/

WEB MUNICIPI: www.massalcoreig.cat

Document Actions