Joan Talarn inaugura les obres de millora de l’àrea recreativa i reforma de la Torre mirador i aguait de la Badina, a Massalcoreig
L’actuació està impulsada pel Patronat de Promoció Econòmica i inclosa en el projecte ‘Ponent Actiu’, que té per objectiu la posada en valor del seu patrimoni cultural i natural com a destí turístic Les obres han estat cofinançades amb fons FEDER, per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Massalcoreig, amb un import d’adjudicació de 36.276,95€
DIVENDRES 15 OCTUBRE 2021
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de l’alcaldessa de Massalcoreig, Montserrat Jové, ha inaugurat aquest dijous l’àrea recreativa i reforma de la Torre mirador i aguait de la Bardina, a Massalcoreig.
Es tracta d’una actuació emmarcada dins del projecte ‘Ponent Actiu’ impulsat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida. L’objectiu és posar en valor el seu patrimoni cultural i natural com a destí turístic, mitjançant un model de gestió unificat, que permeti la creació de nous productes sostenibles al territori.
L’estada de Talarn a Massalcoreig ha començat a l’Ajuntament, on ha signat al Llibre d’Honor. Posteriorment, s’han traslladat fins a l’àrea recreativa (al costat de les piscines), abans d’anar fins a la Torre mirador i aguait de la Bardina, i finalitzar la visita a l’accés de la Ruta de l’Aiguabarreig on s’ha instal·lat la senyalització.
L’actuació ha consistit en l’adequació d’una zona de descans i la creació d’una àrea recreativa com a zona de lleure i estada dels visitants a l’entorn de l’espai natural de l’Aiguabarreig, en un indret situat al costat de les piscines de Massalcoreig. També s’han instal·lat elements i equipaments necessaris, com ara taules amb seients incorporats, bancs, plafons d’informació, enjardinament, àrees de jocs infantils, senyalització, etc. El consistori de Massalcoreig l’ha anomenat Parc 11 de Setembre.
Així mateix, s’han dut a terme treballs de restitució i millora d’alguns elements i parts a la Torre Mirador, al sector de la Badina, a tocar del riu Cinca. Aquesta estructura ha requerit treballs, atès que amb el temps havien sofert deterioraments importants i fins i tot vandalisme. Tot i que l’estructura i bona part de les instal·lacions són perfectament aptes per a ser usades, aquests treballs de millora i condicionament han servit per millorar-ne la seguretat, dignificar-la i incorporar-hi elements d’informació i interpretació ambiental.
L’actuació s’ha complementat amb la senyalització de punts d’interès i d’accés de la ruta de l’Aiguabarreig Segre-Cinca, des del terme municipal de Seròs fins als municipis de la Granja d’Escarp i de Massalcoreig.
L’Aiguabarreig Segre-Cinca és la confluència fluvial més important de la península Ibèrica, ja que és el punt de trobada de tres rius: l’Ebre, el Segre i el Cinca. S’inicia al riu Segre al seu pas per la Granja d’Escarp fins a la seva unió amb el riu Cinca, al terme de Massalcoreig, i a pocs quilòmetres més al sud i dins el terme de Mequinensa, a la Comunitat Autònoma de l’Aragó, s’uneixen al riu Ebre.
Amb aquesta acció, s’han millorat els espais al voltant de l’Aiguabarreig, ensenyant el contrast paisatgístic entre la verdor de les riberes i la tonalitat seca i eixuta dels voltants que, sumat al bon estat ecològic del riu, el fa representatiu dels sistemes naturals aquàtics i riberencs de la depressió de l’Ebre. L’actuació ha estat cofinançada amb fons FEDER, per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Massalcoreig amb un pressupost de 36.276,95€.
Joan Talarn ha volgut felicitar Massalcoreig per inaugurar un espai de lleure i d’oci infantil que ha de contribuir al benestar de la ciutadania del poble i a treure totes les potencialitats que té la zona, més encara quan aquest parc s’ha decidit anomenar-lo ‘11 de Setembre’, un nom que reivindica l’esperit de lluita per la democràcia i la llibertat del poble de Catalunya, així com els valors d’igualtat i justícia social.
El president de la Diputació ha afegit que Massalcoreig és “un petit gran poble” que forma part d’un entorn privilegiat i únic com és l’Aiguabarreig, i que els seus vilatans són gent que demostren “l’orgull d’haver nascut en aquest municipi, i això és digne d’admirar”. És per això que ha desitjat que aquest parc contribueixi a fer una mica més gran “aquest sentiment d’orgull de poble”.
Per la seva part, l’alcaldessa Montserrat Jové ha assegurat que l’actuació escomesa era necessària perquè ha de ser un punt de partida per “promoure l’Aiguabarreig” i tots els programes i projectes que es mouen al voltant d’aquest espai, a més de dignificar i netejar la zona, motiu pel qual ha agraït el suport de la Diputació de Lleida.