La Fundación Biodiversidad concedeix una subvenció de més d’un milió d'euros per al projecte Slow Segre-Cinca
Va ser presentat conjuntament pels Ajuntaments de Massalcoreig i de La Granja d’Escarp i per l’entitat ambiental Grup de Natura Freixe
DISSABTE 17 SETEMBRE 2022
La Fundación Biodiversidad, que depèn del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, ha comunicat els 37 projectes seleccionats d’entre 230 candidatures per al projecte Slow Segre-Cinca, i un ha estat el que van presentar conjuntament, el passat mes de març, els Ajuntaments de Massalcoreig i de La Granja d’Escarp i l’entitat ambiental Grup de Natura Freixe, per optar a un milió d’euros de Fons Europeus. Concretament, al projecte se li ha concedit un ajut de 1.054.392,43€.
Aquesta línia de subvencions va encaminada a fomentar la restauració d’ecosistemes fluvials i a la reducció del risc d’inundació en entorns urbans. El projecte Slow Segre-Cinca consta de diferents actuacions, per millorar la hidrologia en aquest tram, minimitzar els impactes derivats de les inundacions en superfícies dedicades a diferents activitats econòmiques, àrees d’interès mediambiental i en benefici de la població en general.
Alguns de les actuacions que correspondran a la zona de Massalcoreig són:
Eliminació de vegetació invasora i restitució de l'hàbitat ripari amb espècies vegetals autòctones. La permeabilització barrera transversal. Al tram fluvial d'actuació hi ha una barrera transversal artificial obsoleta que actua com a barrera al moviment longitudinal d'espècies que necessiten la continuïtat fluvial per al desenvolupament, l'alimentació i la reproducció. Se'n proposa la permeabilització eliminant-lo parcialment i adequant un pas per a la ictiofauna i la restauració de la zona fluvial afectada per un incendi. La restauració de la badina afectada per un incendi. També es durà a terme la millora de les capacitats socials, implementació d'accions de reducció del risc d'inundació i restauració fluvial del tram final del riu zinca i la confluència amb el riu Segre.
El projecte, que s’executarà en els propers 3 anys, també té un eix vertebrador amb la participació ciutadana, ja que es desenvoluparà un pla formatiu i de sensibilització que involucri els principals agents del territori: comunitats de regants, entitats municipals,... i sobretot que els veïns/es dels nostres municipis es sentin la zona de l’Aiguabarreig Segre-Cinca com una oportunitat de gaudi, d’oportunitats turístiques i de promoció econòmica.
Trobareu més informació clicant AQUÍ.