al contingut a la navegació Informació de contacte

Massalcoreig, primer poble de Catalunya on s’inicia la implantació del pla d’emergència de la presa de Mequinensa

Els dos punts d’avís a la població estaran situats al Polígon 4 dins el terme municipal de Massalcoreig

DIVENDRES 24 MARÇ 2023

  • L’Ajuntament de Massalcoreig i EGPE, la divisió de renovables d’Endesa, signen un conveni que contempla la cessió de dos terrenys del municipi on la Companyia instal·larà sirenes d’avís a la població, que s’activarien en cas de produir-se un incident a la presa que suposés un risc greu i imminent per zones habitades
  • El Pla d'Emergència de la presa de Mequinensa estableix la resposta del seu titular davant una eventual incidència greu en el seu funcionament

L’Ajuntament de Massalcoreig i Enel Green Power España (EGPE), la divisió de renovables d’Endesa, han signat aquest dijous un conveni que permet començar a implantar el Pla d’Emergència de la presa de Mequinensa a aquesta localitat. Es tracta de la primera població catalana, al límit amb la Franja d’Aragó, on s’inicia la implantació del Pla gràcies a la cessió de dos terrenys municipals per instal·lar-hi sistemes d’avís a la població, és a dir, sirenes que sonarien només en cas de produir-se un incident a la presa que suposés un risc greu i imminent per zones habitades. En concret, EGPE col·locarà dos punts d’avís al Polígon 4.

Concretament, el Pla d'Emergència d’una presa estableix totes aquelles activitats de protecció a les persones i als béns que caldria realitzar davant una eventual incidència greu que suposés un risc greu i imminent per zones habitades.

Montse Jové, alcaldessa de Massalcoreig, afirma que “totes les actuacions dirigides a la seguretat i tranquil·litat de la ciutadania del municipi són benvingudes, així doncs, amb la signatura d’aquest conveni ens incorporem al Pla d’Emergència de la presa i s’instal·laran ja aquesta primavera els sistemes d’avís a la població”.

Per la seva part, Maria Ordoñez, directora de la unitat de producció hidràulica de Catalunya i Aragó d’Endesa, explica que “la presa de Mequinensa és una estructura fiable i segura que disposa dels més avançats sistemes de control i vigilància”. Ordoñez afegeix que “en compliment de la normativa vigent de protecció civil, Endesa, com a titular de la infraestructura, va presentar davant l'administració el Pla d'Emergència de la Presa, el qual va ser aprovat per la Direcció General de l'Aigua el maig de 2017”, pla que actualment es troba en fase d’implantació”. Fins ara ja s’han instal·lat totes les sirenes a Mequinensa, Caspe, Fayón i Torrente de Cinca, a Aragó.

El Pla de la presa de Mequinensa contempla la construcció d’un total de 19 punts d’avís a la població mitjançant la instal·lació de sirenes a set municipis: Mequinensa, Caspe i Fayón, a la província de Saragossa; Torrente de Cinca, a la província d’Osca, i a Massalcoreig, La Granja d’Escarp i Almatret a la comarques de Lleida. Aquests punts d’avís s’instal·laran a diferents ubicacions de les ribes dels rius Ebre, Segre i Cinca.

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya dona suport als municipis i als titulars de preses en el procés d’implantació dels seus plans d’emergència i especialment en la instal·lació de les sirenes d’avís a la població. En el cas de la presa de Mequinensa Protecció Civil de la Generalitat ha facilitat l’acord entre el municipi i Endesa.

A Catalunya les sirenes d’avís a la població estan regulades per la normativa de la xarxa d’alarmes i comunicacions de protecció civil de la Generalitat de Catalunya que estableix, entre d’altres, el tipus de so a emetre (durada i freqüències).

Les sirenes son completament autònomes ja que s’alimenten amb plaques solars i es comuniquen mitjançant dues xarxes de comunicacions, GPRS/3G i TETRA (xarxa digital de comunicació d’emergències de la Generalitat de Catalunya). Cada sirena s’instal·larà sobre una columna de 12 metres d’alçada per poder cobrir sonorament diferents zones d’afecció en cas d’emergència. Al seu costat es col·locarà un armari amb les instal·lacions elèctriques i de comunicacions, tot en un recinte tancat de 3,2 metres d’amplada i 1,2 metres de profunditat.

 

Massalcoreig, 24 de març de 2023